11.06.2014

Cârnaţi de pecină

E vremea lor, ce poate fi mai bun, la mijloc de toamnă, decât nişte cârnaţi de pecină, făcuţi după moda nemţească.
Sunt răscroiţi anume aceşti cârnaţi pentru a fi mâncaţi proaspeţi, fripţi pe grătar, copţi în tavă, la temperatura cuptorului de pâine, ori, aşa cum îmi place mie să îi mămânc ghiogârţ- ghiogârţ, câte patru o dată, fierţi în supă ca în munţii Bayern-ului.
Şi prima dată vă dau reţeta nefuşărită a acestor cârnaţi, verişori simandicoşi şi mai cu ştaif ai patricienilor neaoşi, de care pe vremuri erau pline galantarele măcelăriilor şi sfârâiau pe grătarele stradale, că aveau românii grătare cu duiumul.
CÂRNAŢI DE PECINĂ
Să iei două kilograme de pulpă de porc şi să o dai prin maşina de tocat cu sită rară.
Pudrează cu 50 de grame de sare grunjoasă, 10 grame de piper şi bate bine tocătura, cam un sfert de ceas, apoi las-o peste noapte să se odihnească, acoperită cu un ştergar, într-un loc rece şi întunecos.
Dimineaţa, mai dă-i prin maşina cu sită fină un sfert de kilogram de slănină de pe flancul porcului şi un sfert de kilogram de costiţă. Amestecă-le cu carnea, mai adaugă un sfert de litru de supă de oase de porc, o lingură rasă de cimbru, o linguriţă rasă de busuioc, un sfert de linguriţă de coriandru, şi frământă iarăşi maiaua de cârnaţi, până transpiră grinda casei. Observi că nu am pus nici un strop de boia? Dacă da bine, cârnatul ăsta nu suferă adausul de pustă.
Poţi acum să tragi cârnaţii în maţe de porc şi să îi formezi de lungimea unei palme.
Gata, la gătit cu ei !!!
SUPĂ DE CÂRNAŢI
Taie un sfert de kilogram de ceapă în rondele, pune-o să fiarbă în jumătate de litru de apă amestecată cu un sfert de litru de oţet, adaugă dafin, crenguţă de cimbru, boabe de piper, două linguri de zahăr, una de miere, o bucăţică micuţă de scorţişoară, două- trei cuişoare, mai pune în zeama asta rece patru cârnaţi ţâfnoşi, aşează oala pe foc cu capac şi las-o să clocotească molcom un sfert de ceas.
Şi acum, scoate într-o farfurie adâncă rondelele de ceapă de-acum galbene şi aromate, mai toană şi un polonic de supă peste ele, iar în vârf pune cârnaţii încălecaţi şi lângă blidul ăsta vârfuit, rostuieşte un castronel cu sos de hrean şi o farfurioară cu dulceaţă de afine.
Şi poftă mare, mâncăilor !!!

Un comentariu:

Anonim spunea...

nici usturoi,uico?