10.30.2014

Zamă de leveşe pârgălite


Ieri am fost la Turnu, o comună cochetă, în apropiere de Arad, unde se face faimoasa PLĂCINTĂ ÎNTINSĂ. Şi acolo găzdăriţa la care am tras, ne-a preparat o zamă uluitor de bună, rapid încropită pe cuptorul tradiţional din miră ce ce s-a găsit în gospodărie.
Zama, numită lebenci leves este o încropire de gusturi memorabilă , eu personal am îngurghiţat hulpav trei blide mari şi aş mai fi luat unul, dar ca niciodată în viaţă, mi-a fost ruşine să mai cer.
Aşa că astăzi am încropit şi eu zama prin omonimie, ca să mă satur vârtos şi fiindcă sunt larg la suflet, vă învăţ şi pe voi ce şi cum:

Mai întâi frământaţi un aluat de tăiţei din jumătate de kilogram de făină, cinci ouă şi o linguriţă de sare.
Întindeţi pe planşetă cu sucălăul o foaie mare, subţire ca hârtia de ziar, acoperiţi-o cu un ştergar curat de in şi lăsaţi-o să se uşte bocnă, timp de câteva ceasuri, până se face tare ca tabla.
Trebuie să semene cu foaia italienească de Lasagnia şi chiar poate fi folosită ca atare, dar mai bine rupeţi-o între degete, în fragmente inegale, să obţineţi un fel de tăiţei neregulaţi ca formă, chiar empirici şi nesofisticaţi.
Acum tăiaţi o halcă de costiţă afumată în cubuleţe, prăjiţi cubuleţele la foc potrivit ca să lase grăsime, scoateţi-le afară şi în locul lor puneţi două cepe rase pe răzătoarea cu ochiuri mari, doi ardei kapia daţi prin maşina de carne ori prin robot, potriviţi gustul cu sare, piper şi mai un strop de boia.
Jumătate de minut rumeniţi ingredientele apoi puneţi tăiţeii aceeas să se pârgălească în grăsime adică să prindă şi ei puţină rumeneală.
Acum adăugaţi patru-cinci cartofi tăiaţi mărunt, apă caldă până în buza oalei, două foi de dafin şi lăsaţi să fiarbă molcom oala, adăugând spre final şi cuburile de costiţă afumată.
Când cartofii sunt moi, e gata.
Puneţi în blid, un strop de smântână deasupra, un ardei iute şi ai leveşe pârgălite.
Nebunie de gust !!! 

Niciun comentariu: