9.24.2014

Cărţi, murături, drăcării

Sunt poate treizeci de ani de când nu mi-au mai lăcrimat ochii curăţind şi tocând ceapa. Până astăzi, când întocmind o prăjeală pentru o trochiţă de fasole verde făcută ţuşpais ( adică un fel de ciulama cu rântaş şi legume din belşug) m-au usturat ochii şi mi-au lăcrimat pe tocător.
Ce altceva să fac, decât să mă aşez pe scunel să trag un deţ de răchie tare şi să cujet.
Că dacă îţi lăcrimează ochii în ucenicia de bucătar tocând mormane de ceapă, trebuie să te bucuri însemnând că eşti pe calea meseriei şi ai toată gloria stelelor Michelin dinainte ! 
 Iar dacă se întâmplă asta după atâta amar de meserie petrecută la plită, înseamnă că eşti cam în pragul penziei şi trebuie să fii pregătit să pui cuţitul în sertar şi tigaia în cui.
Că aşa cum toate încep, la fel şi sfârşesc.
Numai să te păstrezi curat şi tare în sufletul tău.
Şi iaca o viaţă de om am fost bucătar şi tot am să mai fiu, dar nu mai ca înainte.
O să o pun pe Nemţoaica mea, că e mai tânără cu aproape zece ani să facă treburile mărunte de corvoadă, iar eu am să mă dedic rafinamentelor şi studiului gastronomic de mare ţinută.
 Adică o să fac numai blamanjele şi ordovrele precum în Alecsandri şi am să scriu cărţi de bucate cu toate ce mi-au trecut prin tigaie, cratiţă, oală, ceaun şi cuptor.
Că e păcat să nu las în urmă scrieri  la care să vă lase gura apă şi reţete care ţin tinereţea veşnică şi puterea deplină până unde merge ea.
Şi am şi început, vedeţi în prima fotografie, lângă expoziţia mea de conserve şi murături, prime trei volume dintr- o colecţie pentru mâncăi intitulată
GURMANDINO şi care are până acum trei volume şi anume:
 -REŢETE CU PEŞTE
- CONSERVE ŞI MURĂTURI
- HOROSCOP GASTRONOMIC
În pregătire sunt:
- Totul despre Papricaş, Gulaş şi Tocăniţe,  care va fi lansată în 11 Octombrie cu ocazia FESTIVALULUI PAPRICAŞULUI DE LA BUZIAŞ.
- reţete de gală şi de petrecere, care va fi lansată în 8 Noiembrie de ziua mea în curtea TVR TIMIŞOARA
- Pomana porcului, reţete de mezeluri şi afumături, care va fi lansată în 1 Decembrie în Piaţa Operei din Timişoara, lângă o tigaie uriaşă cu jumări de porc.
Iar împreună cu producătorul meu de la Radio Timişoara, Remus Nistoran, lucrez  la o selecţie a celor mai bune texte de la emisiunile radiofonice, care vor fi cuprinse într-un volum SCRIS ÎN GRAI BĂNĂŢEAN, intitulat în cuină la Uica Mihai şi care va avea şi două CD-uri audio.
Cam iată ce program are Uica Mihai şi cam ce lucră el.
Cărţi şi murături.
Şi dacă vă e dor de mine, mă găsiţi
VINERI SÂMBĂTĂ ŞI DUMINICĂ la MUZEUL SATULUI BĂNĂŢEAN DIN TIMIŞOARA , la festivalul ROADELE TOMANEI. Acolo voi avea o expoziţie de carte, una de conserve şi voi face live, zacuscă de fasole, jumări şi drăcării şi improvizaţii bucătăriceşti, pe principiul, bunătăţi de bunătăţi să vă lingeţi pe mustăţi !!! 

Un comentariu:

Anonim spunea...

Pe 1decembrie ne vedem la timisoara.am plecat deja sa am timp sa ajung.de la ploiesti e ceva de mers.sa fii sanatos si sa ne vedem cu burtile goale cu pofta...andrei