8.07.2014

Ciorba de peşte uriaşă


Moldova Veche, oraş patriarhal din Clisura Dunării, în judeţul Caraş Severin este gazde celei de a treisprezecea ediţii a festivalului 

CEAUNUL DE AUR

Iar eu voi fi acolo cu ceaunul meu de cinci sute de litri să facem 

CEA MAI MARE CIORBĂ DE PEŞTE DIN ROMÂNIA.
Avem şapte feluri de peşte din Dunăre, cazanul va fi plin până în buză şi avem de gând să hrănim 1.500 de pofticioşi.

Tot cu ocazia festivalului voi lansa şi cartea
REŢETE CU PEŞTE
care cuprinde cele mai fermecate feluri de a prepara peştele.
Vă aştept şi până atunci vă ofer o imagine a coperţii cărţii de bucate pe care o puteţi cumpăra la festival cu autograf şi câteva dintre reţete.
De săptămâna viitoare, cartea poate fi comendată pe internet. Până atunci, vă aştept sâmbătă la festival să ne dedulcim !!!

SARMALE DE PEŞTE

Trebuie să alegi frunze de hrean mari şi sănătoase, pe care să le opăreşti cu apă clocotită amestecatîă cu sare şi oţet de mere.
Frunzele răcite se aleg şi se croiesc pentru a fi putea împachetate fără efort.
Tocătura este clasică, un kilogram de carne de peşte (bun este peştele cu carne roşie, gras şi fără miros de mâl, dar foarte bine merge şi somnul ori pangasius) un sfert de kilogram de orez pe treisferturi fiert, câteva cepe călite în ulei amestecat cu unt, sare, piper, cimbru.
Împachetează sarmale micuţe şi aşază-le rânduite într-o tavă înaltă pe un strat făcut din resturile de frunze de hrean.
Acoperă sarmalele cu un strat de felii de roşii pudrate cu sare şi piper, intercalează printre sarmale frunze de dafin şi beţe de cimbru uscate şi dă-i două ceasuri la cuptor la foc moale.
Sarmalele acestea sunt de post, aşa că nu recomand vin lângă ele ci apă de izvor.
Şi e bine să le serveşti în farfurie cu piure de cartofi alături, şi stropite doar cu puţină smântână.


CIORBĂ DE PEŞTE CA LA DUNĂRE

Ai nevoie de peşte mărunt (obleţi, cărăşei, roşioară, bibănaşi) şi de capete de peşte, bine curăţate, pe care să le fierbi în apă cu sare şi boabe de piper. Când tot peştele  s- a sfărâmat şi e făcut terci, îl strecori şi păstrezi zeama aceasta aromată ca fond de peşte. Pui să fiarbă în ceaun cu câteva cepe, doi trei morcovi, un pătrunjel, un păstârnat o ţelină, totul tăiat mare. Când s-au înmuiat toate legumele, e rândul bucăţilor mari de peşte- crap, ştiucă, lin, avat – tot ce îţi pică în undiţă ori în galantar pe care le pui să fiarbă în zeamă, împreună cu câţiva cartofi tăiaţi în patru şi multe roşii mustoase, sfârâmate în pumn.
Mirodeniile acestei fierturi sunt sarea, piperul şi cimbrul, iar la urmă se drege ciorba cu oţet de mere.
Interesant este şi modul în care este servită, bucăţile de peşte se scot pe un platou, alături de cartofi şi legume , ca fiecare să îşi scoată în blid alături de niscaiva mujdei, iar zeama limpede se serveşte la final, în castroane, pentru a fi sorbită cu mămăligă fierbinte. Iar vinul musai să fie unul acriu, vânjos şi cu subtilităţi de balalaică.
  

BORS DE PEŞTE MOLDOVENESC

Căleşte într-un ceaun cu margine înaltă, câteva cepe tăiate fir de păr, morcov şi albitură rasă fin, ardei ori gogoşari (mai bine gogoşari cu carnea grasă) tăiaţi lulien, mult pătrunjel tocat şi când devin legumele lucioase şi s-au înmuiat bine stinge- le cu borş de putină care a fost fiert, limpezit şi apoi îndoit cu apă călduţă. Doar un sfert de ceas să fiarbă zeama asta şi adaugi peştele curăţat şi tăiat în bucăţi. Nu contează ce dihănii de apă ai, să fie doar proaspete şi multe, că ele dau gustul bun.
Când carnea peştelui e fiartă şi dulce, tragi ceaunul de pe foc, dregi cu smântână fiertura şi presari deasupre mult leuştean tocat.
Mămăliga e obligatorie la zeama asta iar de vin nu îţi fă griji, merge orice licoare curată şi cinstită.

Niciun comentariu: