Nu prea mă ormor eu după supele cremă, fiindcă, aşa cum zicea mama astea sunt mofturi care nu ţin la stomac, dar ieri, jucându-mă pe grătarul pe care am copt patru sute de ardei graşi pentru Festivalul Vânătorilor, nu ştiu ce mi-a venit aşa să mă apuc să încropesc o supă cremă răcoroasă, de vară, consitentă şi cu parfum.
Şi ce să vă spun, improvizând, am nimerit o nebunie de mâncare, m-am împărtăşit cu prietenii şi duşmanii cot la cot, îmbuibându-ne ca nişte nemernici. O oală de patru litri s-a dus ca şi cum n-ar fi fost, de ar mai fi fost, tot n-ar mai fi fost.
Ptui ce îmbârligătură, dar înţelegeţi mneavoastră ce vreau să vă spun.
Aşa că hai să vă dau reţeta, că numai gustând, vă puteţi dumiri.
- feliaţi subţirel un piept de pui (şapte- opt sute de grame) ungeţi-l cu ulei amestecat cu sare, piper, cimbru, şi frigeţi-l pe grătar la foc iute să prindă rumeneală.
- tăiaţi în felii groase de un deget o ţelină mare, egală în greutate cu pieptul de pui, două rădăcini de păstârnac, şi două de pătrunjel. Mai crăpaţi în patru două cepe mari.
-înmuiaţi toate legumele în uleiul rămas de la pieptul de pui şi coaceţi-le pe grătar.
ATENŢIE, PENTRU GUSTUL DEFINITORIU, ESTE OBLIGATORIU SĂ FOLOSIŢI JĂRTEC DE CĂRBUNI PE CARE PRESĂRAŢI CIMBRU VERDE DE GRĂDINĂ, FOI DE DAFIN ŞI PIPER BOABE, PENTRU A OBŢIINE UN FUM AROMAT.
-tăiaţi legumele şi carnea în bucăţi potrivite, aşezaţi-le într-o oală încăpătoare, turnaţi doi litri de apă, jumătate de litru de vin alb sec, asezonaţi cu sare, piper şi un strop de nucuşoară. Fierbeţi la foc moale timp de o oră.
- trageţi supa de pe foc, lăsaţi-o să se răcească un sfert de ceas, apoi transformaţi-o în cremă cu blenderul axial. Adăugaţi un lingură vârfuită cu unt, frunze verzi de ţelină tocată , daţi-i o aromă personalizată cu zeamă de lămâie şi serviţi-o fierbinte în farfurie, stropită cu ulei de măsline.
Este delicioasă, se simte fumul grătarului în consitenţa ei, are fineţe în textură şi gust aromat de la ţelină şi păstârnac.
Daţi-mi de ştire cum vi-a ieşit, să mă conving că nu sunt singurul cu gusturi pervertite !
Dacă doriţi o carte de la Uica Mihai, cu autograf bine înţeles, comandaţi la e-mail:
carti.mihai@gmail.com
Volumul are 128 de pagini şi este însoţit de un CD pe care găsiţi cartea în format electronic pentru tabletă, smartphone, kindle etc, precum şi încă o carte de bucate numită
REŢETE CU....
-10 EMISIUNI RADIOFONICE ÎN GRAI BĂNĂŢEAN
-UN VOLUM DE POEZIE
-UN VOLUM DE PROZE NOSTALGICE ŞI SATIRICE
Preţul unui volum este de 30 lei inclusiv taxele poştale iar plata se face prin ramburs.
Vă rog să specificaţi în e-mail NUMELE INTEGRAL AL PERSOANEI CĂREIA ÎI ADRESEZ AUTOGRAFUL precum şi ADRESA COMPLETĂ !!!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu