3.26.2014

Tăiţei încropiţi

Buna Vestire mi-a îngheţat azi noapte parbrizul şi am curăţat promoroaca făinoasă cu un piaptăn pe post de raşchilă. Ce mi.o fi trebuit să mă dau cu maşina dis de dimineaţă? Că îngheţată mi-a fost şi pompa de benzină care stă sub rezervor şi cum la noi frăţică nu bagă ăştia apă în benzină ci mai mult benzină în apă, a trebuit să scot foenul cu prelungitor să îmi dezgheţ tâttăreaţa de Ford şi să o pot urni la piaţă.
De! necazuri şofereşti...
În piaţă culori şi oameni, legume trufanda, ridichi, sălăţică, ceapă verde, usturoi, verdeţuri cât cuprinde, am de gând să pun de o supă de primăvară, spanac, salată verde, rădăcinoase, adrei gras din congelator, ceva o zeamă tip chircăţău, vitaminoasă şi cu gust inconfundabil de post.
Fiindcă ieri am fost destrăbălat şi fiind dezlegare la peşte, n-am găsit peşte aşa că am gătit ciolan afumat cu varză acră şi cartofi la cuptor cu rozmarin şi costiţă proaspătă.
Şi am beut şi o găleată de vin rozaliu fiindcă am confundat Buna Vestire cu Cei patruzeci de mucenici.
Bine că n-am făcut confuzie cu Ajunul Crăciunului... din cauza temperaturilor decembriste de afară.
Că îmi vine să scot din nou mănuşile şi căciula de la naftalină.
Dar hai, ce vă înşir eu de-ale mele, mai bine să povestim o reţetă de post antâia, că are şi postul trufandalele sale.
TĂIŢEI ÎNCROPIŢI

Ia o pungă de tăiţei de supă din aceia fini ca firul de păr şi opăreşte-i cu apă clocotită cu sare şi piper. Lasă-i să se umfle câteva minute sub capac, apoi stoarce-i prin sită şi lasă-i la odihnit.
E importand să îi nimereşti nici prea- prea nici foarte foarte, adică nici al dente nici magiun şi între timp pui o tigaie să se încingă cu ulei, arunci în ea un pumn de măsline dezosate şi tocate, dai un damf de piper şi când prind pârdalnicele de măsline să sfârâie, pui două mâini de spanac bine spălat, stors şi rupt în mâini, o ceapă verde tăiată mărunt, un usturoi verde aşijderea şi amesteci tot timpul în tigaie să se călească legumele uniform. 
Să nu prindă negreală, trebuie să ai grijă, şi acum aromezi totul cu sos de soia, cu sos de ardei iute şi mai torni şi două linguri de bulion gros. Adaugă oregano la final, gustă şi potriveşte din sare, apoi pune tăiţeii în tigaie, amestecă-i cu legumele şi gata!
Samănă puţin italieneşte, puţin thailandez, puţin a sărăcie, dar te asigur că îmbinarea gustului dintre măsline şi spanac e formidabilă iar mâncarea asta o să îţi ţină de foame, că n-ai încotro.
Asta dacă nu preferi să îţi frigi gospodăreşte o halcă de carne şi să pui lângă ea varză acră din butoi că acuş îi trece vremea şi trebuie să o consumi pe toată.
Şi ai grijă, şi la noapte dă îngheţ şi promoroacă, aşa că vezi ce vin ai prin casă, că o să ai nevoie.

Un comentariu:

Angela spunea...

Uica, multumesc pentru reteta de "taietei incropiti", numa buna pentru post, daca si taiteii sunt de post, fara oua..