11.18.2013

Cârnaţi la borcan


Aşa cum gospodarul îşi face iarna car şi vara sanie, tot aşa mezelarul cu pofte de căpcăun îşi face în post bunătăţurile cele de slastă. 
Cârnaţi durdulii, rozalii, belalii, dătători de bucurii.
Şi eu sunt iaca-tă, în plin război al maţelor umplute cu tocături, fiindcă iarna fără zăpadă şi fără cârnaţi din belşug, nu se există.
Şi astăzi vă învăţ reţeta unor cârnaţi trandafir, care se frig şi se bagă în untură ca să fie de umplutură, iute de băgat în gură, fără să mai ai măsură.
Deci, se cuvine să alegi carne mai grasă un pic, de la pulpă niţel, de pe piept niţel şi de unde mai apuci din căzăturile de la tranşat.
Şi dacă ai adunat zece kilograme de carne, o tai bucăţele cam cât sfertul de palmă şi într-un lighean încăpător pui carnea presărată cu zece linguriţe rase de sare, trei de piper, opt de boia roşie, una de cimbru, una de busuioc uscat şi cinci căpăţâni de usturoi pisat în mojar.
Şi carnea vine frecată cu toate mirodeniile astea, bătută cu pumnii, înghesuită, mecită paradită, apoi acoperi ligheanul şi îl dai la rece să stea trei zile. Şi în fiecare zi, să întorci carnea de pe o parte pe alta, să o mai înghesui şi să o descânţi.
Şi în a patra zi, să o iei să o dai prin maşina de carne cu sita mare.
Apoi vezi că ţi-a rămas în lighean o zeamă vişinie, nu prea atrăgătoare la privit, dar consistentă şi aromată cu care urmează să dai gustul cârnaţilor.  Aşa că încălzeşti zeama asta pe foc până ajunge cam la patruzeci de grade, mai adaugi în ea câţiva ardei iuţi curăţaţi de pieliţe şi seminţe, tocaţi fin-fin-fin ca să îi faci apoape terci şi cu zeama asta frămânţi maiaua cârnaţilor, până îţi dai seama că s-a făcut pufoasă şi omogenă. 

O vorbă din bătrâni spune că atunci poţi opri frământatul, când îţi dai seama că ai slăbit măcar două kile.
Dar nu îţi fă grijă, o să le pui înapoi mâncând cărnaţi.
Acum nu îţi rămâne decât să umpli maţele, să bei o răchie fiindcă greul a trecut şi să înşiri cârnaţii la uscat pe drugi de lemn, la loc aerisit şi ferit de ger.


Şi trei zile să stea cârnaţi să se strângă, estimp tu tânjind de pofta lor, pe care o poţi stâmpăra mai bând un vin, mai îmbucând cele bucate de post.
Iar în a patra zi, iei cârnaţii, îi opăreşti cu apă clocotită şi îi frigi bucăţi în untură din belşug, că doar ai avut porc mare şi gras.
Iar cărnaţii bine fripţi, vin aşezaţi în borcane încăpătoare.
La noi în Banat e obiceiul să fie aşezaţi cârnaţii aceştia în găleţi mari de tablă cu smalţ numite chiscand, dar mie nu îmi place, fiindcă la atâta volum de mare, alergi cu lingura de lemn după cârnaţi prin untura ruginie, te mânjeşti pe manşetele cămăşii şi pe mânecile sfeterului şi te ceartă muierea şi îţi scoate ochii.
Aşa, borcanul e mai practic, îl dai jos de pe raftul lui şi o dată l-ai suflat !
Deci, ai pus cârnaţii în borcan, iar în untura care s-au fript ei, ai aruncă trei foi de dafin, o crenguţă de cimbru şi când s-a răcit  niţel, toarn-o peste cârnaţi, pune capac şi cu ei la cămară. 
Bunătate mai mare nu există, nici măcar virşli nu se bat cu cârnatul ăsta scos din untură şi îmbucat de-ampicioarelea cu murături şi vin greu de struguri negri.


16 comentarii:

niculaie spunea...

Uico am sa fac si eu reteta asta ca mo lasat gura apa cind am cititon !

Adi spunea...

Cam aceeași rețetă o fac și eu dar cu mai putina boia și mai mult cimbru. O singura nedumerire am: care este scopul opăririi înainte de a-i praji, pentru ca eu nu știam de etapa asta?

Adi spunea...

Cam aceeași rețetă o fac și eu dar cu mai putina boia și mai mult cimbru. O singura nedumerire am: care este scopul opăririi înainte de a-i praji, pentru ca eu nu știam de etapa asta?

Uica Mihai spunea...

Adi dacă oopărești nu mai crapă matul iar la capete se strânge șinu iîți iese carnea afara. Astfel untura nu se arde șiiîși păstreazăgustul

Anonim spunea...

Uico , daca facem carnati ptr afumat , folosim tot reteta asta ? ma refer la busuioc , eu nu am pus busuioc pana acuma .

Adi spunea...

Multumesc mult pentru sfat. E prima data cand scriu aici desi va urmaresc de ceva timp cu mare drag. Imi place mult stilul dvs de scris, nu e doar un blog de retete, e si placerea de a gasi reteta insotita de o povestioara. Plus imi place foarte mult ideea de a reinventa bucataria traditionala romaneasca. Tineti-o tot asa!!!

Unknown spunea...

Uico , imi place ca data de la titlu ii ca si in USA...11.18. 2013

Uica Mihai spunea...

Acesti carnati pot fi afumati, capata si mai multa aroma, dar in acest caz, inainte de a-i paji, trebuie stersi bine cu o carpa inmuiata in apa cu bicarbonat si otet, pentru a indeparta orice urma de funingine, particule microscopice, care vor da unturii un gust amar. Dar cea mai fermecata ramane untura de la acesti carnati, unsa pe paine si insotita de muraturi. Deliciu !

Anonim spunea...

Uica Mihai, Tocmai de pe coasta de Vest a Americii neai facut sa ridem de umorul gustos al cirnatului la borcan. In America oamenii te considera alienat.. daca stiu ca maninci untura.. dar nici nu gasesti numai daca tai pork. Si porcii sint slabi aici zici cai pune la gimnastica.. si nu au grasime.. Dar azi chiar am fost la un abator si am cerut untura. Sa mirat vinzatorul si a intrebat ce facem cu ea.. A zis ca nimeni niciodata nu a cerut slanina groasa si untura.. Am facut cirnat si intentionez sa ii frig in untura. Itrebarea me este, sta la borcan pe raft? sau trebuie la frigider...?

Uica Mihai spunea...

Dragă anonimule, poţi să ţii borcanul pe rafz, fără grijă.

Anonim spunea...

Am invatat un lucru simplu si foarte benefic :sa oparesti putin carnatul inainte de a-l pune la prajit. Multumesc, sunteti cel mai BUN !

alexandrulaurentiu carstea spunea...

Bravo! Chiar asa am procedat. Super.

Unknown spunea...

Buna idee,multumim!!!

Anonim spunea...

Mihai Uica, destepte traditiile cu branza in otet si oparirea carnatilor inainte de prajire sa nu se sparga la prajire. Felicitari !
Mihaie invata-ne cum sa pastram carnea cruda fara frigider, fara sa o afumam ca nu toata lumea are afumatoare si frigiderul e plin nu mai e loc.
Inainte cum pastra lumea carnea cruda si mezelurile crude?
Am facut carnati mai multi si nu am loc in frigider.
Afara nu ii tin ca ii fura sau ii manananca lighioanele.
Te intreb: - Pot sa pun carnati cruzi in untura la borcan fara sa-i prajesc ?
Cat timp se mentin asa cruzi in untura fara sa se strice?
Poate de Craciun faci si un film despre carnea cruda (porc vita pasare, mezeluri crude)si metode de pastrare a carnii fara afumare ca inainte nu exista frigider.
Sanatate Mihaie si multumesc.

Unknown spunea...

Super învățăminte.

Unknown spunea...

Mulțumesc îmi place provin de la sat dar nu îmi mai amintesc rețetele mamei.