9.15.2013

Găluşte cu repetiţie


O adevărată nebunie a găluştelor s-a stârnit la mine în bucătărie. Nepoţelul Vlăduţ e pur şi simplu fermecat să se joace cu maiaua , să facă sfere de diferite mărimi pe care să le clădească în piramidă şi să le strivească apoi cu linguroiul cel mare de lemn.
Şi rîde, iar eu mă topesc lângă el.
Numai că ne ia o groază de timp până gătim şi mai mult e jucărie decât bucătăreală în cuina noastră.
Dar hai să lăsăm introducerile fără saţ şi să vă dau reţeta ultimei ture de găluşte care a avut un succes nemaipomeni, adică totul s-a mâncat cât ai clipi.


O jumătate de pâine neagră uscată, muiată în lapte şi bine stoarsă mai apoi în pumni, o jumătate de kilogram de cartofi fierţi în coajă, despieliţaţi şi striviţi grosier cu furculiţa, un sfert de kilogram de costiţă afumată tăiată zaruri mici şi prăjită în tigaie la foc iute, apoi stoarsă de grăsime, două sute de grame de şuncă presată rasă pe răzătoare după ce a fost ţinută tri ore la rece, câteva fire de ceapă de tuns tocate mărunt, aşişderea o legătură de pătrunjel, patru ouă , sare, piper şi nucuşoară rasă.
Amestecat până la oboseală apoi tocătura asta stă la frigider două ceasuri.




Făcute găluştele de mărimea unei mingii de tenis, trebuie fierte neapărat în supă de legume ca să împrumute gust de rafinesse, dar grijă, focul mic fără clocote în oală, găluşca asta se fierbe pe îndelete zece minute.
Fierbinţi, stoarse doar cu paleta, se aşează pe un pat de frunze de spanac blanşat, iar deasupra se toarnă sos alb. Ştiţi doar reţeta, lapte, supă de pui, unt, făină, un strop de sare. Dacă aveţi şi nişte ciuperci, că eu n-am avut, să le tăiaţi lamele şi să le amestecaţi în sos, sunteţi şi mai câştigaţi.
Nebunie, se mănâncă pe repede înainte, cerul gurii devine peştera lui Ali Baba şi trebuie să te tragă cineva de mînecă vârtos ca să te opreşti.
Şi azi mai tragem o tură de găluşte am de gând să fac o reţetă din Silezia aluat de cartofi cu amidon alimentar, făină de porumb şi mărar, umplutură de varză călită amestecată cu resturi de friptură de porc. Iar sosul, unul de efect, sos brun din oase de vită amestecat cu costiţă prăjită şi zaruri de morcov copt în cuptor.


Un comentariu:

violeta spunea...

M-ai innebunit de cap ! Musai ca trebe sa incerc ! Suna si arata grozav ! Fii sanatos !