7.28.2013

Duminica banditească

Am dat iama în grădină smulgându-i banditeşte rodul, doar nu am ostenit degeaba din crucea primăverii, cu sapa şi hârleţul. Şi am umplut masa bucătăriei de culori şi arome proaspete
 Între timp Nemţoaica, a pus să fiarbă oală de cartofi cu pieliţă de prunc...
 şi a furat prune de prin vecini, fiindcă ai noştrii se coc întodeauna mai târziu.
 Căţeluşa Biba ne priveşte mirată, ce s-o fi întâmplat cu Uica, a înebunit, chiar nici un ciolan, nici o ciozvârtă babană ?
 Aşa că de hatârul ei, după ce am pocnit o dată din degete de s-au curăţat şi hăcuit legumele singure punându-se cuminţi în castroane, castronaşe şi castronele, am scos şi o jumătate de pui din frigider, ca să aibe şi ea un os de ros.
Dar şi eu, că şi eu sunt câine !!!
 Aici e o ciorbă de inspiraţie vegano-vegeto- liberală, la care vă dau reţeta pe repede înainte: căliţi uşor doi morcovi, o ceapă, doi ardei, o ţelină albă, un păstârnac şi o gulie. Adăugaţi carnea de pui tăiată în bucăţele generoase, presăraţi piper, sare şi rumeniţi uşor. Stingeţi cu apă călduţă, adăugaţi dovlecel, conopidă, fasole verde şi câteva roşii tăiate mărunt. Fierbeţi la foc moale, până carnea cade de pe oase. Dregeţi cu un strop de sos de soia dark, oţet de mere şi presăraţi deasupra leuştean tocat şi pătrunjel. La masă puneţi smântână alături, se împacă de minune.
 Iar pereche pentru zeamă, am încropit un ghiveci călugăresc. Ceapă, ardei gras, praz, ardei bulgăresc, vinete, dovelcel, fasole verde, conopidă, multe roşii date pe răzătoare, ulei de măsline, toate legumele călite pe rând, îndoite cu puţin vin alb, drese cu piper boabe, coriandru boabe, cimbru verde, rozmarin, nucuşoară. La sfârşit o cană de orez brun gata fiert şi puţin usturoi tocat. Mâncarea asta va sta la rece în frigider şi o vom mânca pre dânsa rece, pe pâine neagră însoţită de castraveţi acriţi la soare.
 Nemţoaica a terminat mult mai repede decât mine cu treaba...
 ... având o reţetă mai uşoară, adică nişte...
 ...purceluşi de aluat, găluştele cu prune din care mănâncă la o masă câte doişpe...
... iar eu am rămas să termin cu ghiveciul meu improvizat
 şi ciorba cu legume din grădină.
Am uitat să vă spun că , fără ştirea mea, Nemţoaica a fript restul de jumătate de pui la cuptor cu sos de roşii ca la olteni.
Şi tot fără ştirea ei, o am pus eu mânurile pre pui şi l-am mâncat pre dânsul, împărţind oasele cu Biba.
Vă povestesc eu mâine cam ce reacţie a avut Nemţoaica, deşi cam ştiu de pe acuma

Un comentariu:

Dana spunea...

Masa copioasa ati avut.
Va pup pe amandoi...hai si pe Biba ;)