12.20.2012

Beţivul de Moş Crăciun

M-am întâlnit aseară cu Moş Crăciun, în Piaţa Operei din Timişoara.
Era bine abţiguit (duhnea a vin fiert de la o poştă) îşi purta căciula roşie tivită cu blană pe o sprânceană şi târâia sacul gol după el, pe asfaltul îngheţat.
Uico, m-a strigat el de la distanţă, unde-i căzanul ăla cu vin că m-a luat cu frig... ia pune-mi repede o cănuţă că la tine ştiu că-i bun şi că-i gratis pentru preceni...
Bă Moşule, taci naibii din gură, l-am tras eu de o parte, nu vezi că e plin de copii pe stradă şi ce vrei să vadă uun Moş beat?
Ia vino încoace să te dreg o ţâră...
Şi i-am umplut-ochi un castron cu zamă de varză acră, fiartă cu ceafă afumată şi coaste de porc proaspete. Că fiersesem o căldare de douăzeci de litri, plină ochi şi era un damf de fiertură în toată Piaţa de ajunseseră oamenii să umble cu gâtul strâmb.
Şi a înfulecat Moşul şi a mai cerud un blid şi i-am dat şi să-l fi văzut cum a înviat şi cum s--a făcut de ţanţoş...
Că astfel de virtute are zama asta a mea (la noi în Banat în zice MOARE CU CARNE) te scoală din morţi şi te face ca nou.
Şi ca să probiţi şi voi iaca-tă, vă dau reţeta, dar nu pentru cazan ci pentru oala cea mică de cinci litri, ca să vă puteţi arăni sufletul, ori dacă o păţiţi ca Moş Crăciun, să vă puteţi drege cum se cade!
Să iei un litru de zeamă de varză, un litru de zeamă din butoiul unde ţii murăturile (castraveţi şi gogonele) şi să le amesteci şi cu un litru de apă.
Şi să le fierbi cât să clocotească două minute dimpreună, apoi zeama asta să o treci printr-un tifon ca să se limpezească.
Şi acum pune-o la fiert cu doi morcovi tăiaţi mărunt, o ceapă, un pătrunjel şi o felie groasă de ţeliină. Mai adugă o linguriţă de pipăer boabe, doi ardei iuţi foc, câteva foi de dafin, o crenguţă de cimbru, cinci cuişoare, un sfârc de scorţişoară şi când începe să clocotească zama aruncă în ea hartane de carne afumată tăiată îmbucături, oase de porc dar nu din cele zgârcite ci cu multă carne pe ele, mai pune câteva inimi de varză acră tăiare în opt şi fierbe totul pe îndelete. La urmă, să mai pui în oală să clocotească zece minute şi câteva perechi de cârnaţi proapeţi care vor lăsa grăsime şi aromă proaspătă.
Şi zeama asta cu bucăţi în ea, să o mănânci fierbinte iar lângă ea cel mai bine merge mămăligă rece.
Dacă ai.
Şi dacă nu, nu !
 ŞI NU UITAŢI !!!

Dacă doriţi o carte de la Uica Mihai, cu autograf bine înţeles, comandaţi la e-mail:
uica.mihai@gmail.com

Volumul are 128 de pagini şi este însoţit de un CD pe care găsiţi cartea în format electronic pentru tabletă, smartphone, kindle etc, precum şi încă o carte de bucate numită
REŢETE CU....
-10 EMISIUNI RADIOFONICE ÎN GRAI BĂNĂŢEAN
-UN VOLUM DE POEZIE
-UN VOLUM DE PROZE NOSTALGICE ŞI SATIRICE
Preţul unui volum este de 28 lei inclusiv taxele poştale iar plata se face prin ramburs.
Vă rog să specificaţi în e-mail NUMELE INTEGRAL AL PERSOANEI CĂREIA ÎI ADRESEZ AUTOGRAFUL, ADRESA ŞI CODUL POŞTAL !

Niciun comentariu: