11.17.2012

Supa de roşii

Sunt gurmand din naştere, mâncăcios peste poate şi nu unul rafinat ci mai degrabă, nehalit.
Şi aseară stăteam şi mă întrebam dacă am şi eu un fel de mâncare preferat, aşa cum au oamenii bine crescuţi.
Mi-am dat seama în primă instanţă că nu am un fel preferat anume, cătot ce se poate mânca îmi pică bine la stomac şi că am un detector al bunului sub limbă.
Dar apoi, mai atent la mulţimea de feluri de mâncare pe care le ştiu găti şi pe care le am în bagajul meu bucătăricesc, mi-am dat seama că există un preparat pe care îl fac foarte des şi din care întodeauna, îmi scot câte trei farfurii una după alta şi tot aş încerca-o şi pe a patra.
Este vorba de SUPA DE ROŞII, banala supă de roşii, pe care orice gospodină o ştie face din inerţie şi cu simplitatea felului de mâncare învăţat de la mama încă din copilărie.
Fierbi o ceapă, câteva tulpini de morcov, pătrunjel, păstârnac, adaugi roşii pasate ori bulion, apă, sare,piper, niţel zahăr, foi de dafin şi cimbru. Tăiţei la urmă şi gata!
Dar, există întodeauna un dar, mai sunt reţete de supă de roşii care par scoborâte din podul cu amintiri, grele şi migăloase şi fiindcă mi-a drag de voi, vă dau spre încercare trei reţete de la mine din bucătărie.
Hai, osul la treabă şi să îmi scrieţi şi mie cum a ieşit.
Eu mă duc la bucătărie să îmi fac o oală de supă. De roşii bineînţeles !!!



SUPĂ DE ROŞII RAFINATĂ

Ingrediente:
Roşii 2 kg.
Smântână 250ml.
Costiţă afumată (pancetta) 400g.
Crutoane de pâine prăjite în unt la tigaie.
Condimente: sare, piper, dafin
Preparare:
Roşiile se crestează pe parte dorsală în formă de cruce, se cufundă pentru 10 secunde în apă clocotită, apoi se transferă într-un vas cu apă cu gheaţă. Astfel, prin blanşare, pieliţa lor se îndepărtează fără efort.
Se taie roşiile în sferturi şi se curăţă de seminţe. Pulpa astfel obţinută se trece prin maşina de tocat ori se piurează cu blenderul. Trebuie să obţinem o masă compactă şi omogenă.
Se pune pe foc la foc moale o soteuză cu 250 ml. de smântână proaspătă şi în momentul în care începe să fiarbă se adaugă pulpa de roşii, sare, piper şi cele două foi de dafin. Amestecându-se mereu, se clocoteşte compoziţia trei minute apoi se trage de pe foc şi se amestec în continuare. Se îndepărtează frunzele de dafin şi se serveşte  supa- cremă în boluri fierbinţi. Deasupra se aşează feliuţele de costiţă afumată care au fost prăjite în prealabil şi crutoane de păine, care au fost rumenite în unt.
Se mai poate adăuga smântână şi verdeată tocată fin

 

 

SUPĂ DE ROŞII CU GĂLUŞTE DE GRIS

Igrediente:
Roşii 2 kg.
Supă de pui din carcase 1/2 litru
Aluat din gris pentru găluşte 400g.
Condimente: sare, piper boabe, dafin, oregano.
Preparare:
Roşiile se rup cu mâna în bucăţi şi se pun să fiarbă în 3 litri de apă cu sare, boabe de piper şi foi de dafin.
Se pasează şi se strecoară roşiile fierte pentru a separa seminţele şi pieliţele. La lichidul obţinut se adaugă jumătate de litru de supă de pui degresată. Se pune lichidul la fiert, se condimentează cu oregano şi puţin oţet balsamic, zahăr şi o lingură de miere. Se lasă la clocotit timp de 10 minute. Se frământă un aluat pentru găluşte de gris (sper că ştiţi reţeta) şi cu marginea lingurii se rup găluşte mici care se pun la fiert. Se lasă oala acoperită să clocotească foarte încet la foc moale. La final se opreşte focul se toarnă o jumătate de cană de apă rece şi se lasă găluştele la umflat 15 minute. Se serveşte fierbinte presărată cu ţelină verde şi pătrunjel verde tocate.
 

 

SUPĂ DE ROŞII ÎN STIL ŢĂRĂNESC

Igrediente:
Franzelă albă veche de o zi: 4 felii
Morcov, 2 buc.Pătrunjel rădăcină, 1 buc.
Păstârnac, 1/2 buc.Ţelină, 1/4 bucatăRoşii 1,5 kg.
Ulei, 200 ml.Usturoi, 5 căţei mari
Pătrunjel verde, 1 leg.Smântână 200 ml. 
Condimente: sare, piper boabe, dafin, cimbru
Preparare:
Prăjiţi feliile de franzelă în ulei pâna se rumenesc uniform.Se lasa la scurs pe un şervet absorbant.
Roşiile se dau pe razatoarea cu ochiuri mari.
Ţelina,morcovii, patrunjelul şi pastârnacul se toacă foarte fin.Usturoiul se bate în piuliţa de lemn şi se diluează cu o lingură de ulei şi una de oţet.
Într-o oală de 5 litri se pun rădăcinoasele la călit cu 50 g. de ulei. Spre final se adaugă usturoiul, pâinea prăjită dată pe răzătoare şi pulpa de roşii rase. Şe amestecă încontinuu timp de 3-4 minute la foc foarte iute, apoi se stinge călitura cu 3 litri de apă clocotită.
Se lasă la fiert timp de 15 minute, adăugând crenguţa de cimbru, foile de dafin şi boabe de piper. Se sărează după gust.Când fiertura se omogenizează este trasă de pe foc, se lasă la răcit până ajunge la 70-80 grade Celsius şi se pasează printr-un sib de bucătărie.
Se serveşte fierbinte cu adaos de smântână acidifiată şi ornată cu crutoane de pâine ori felii de ou fiert, presărată deasupra cu pătrunjel verde tocat

Un comentariu:

Anonim spunea...

Uico, te cunosc de pe vremea cand inregistrai la Radio Resita emisiunea Boema Resiteana alaturi de Alexandra Ghorghiu si cu mare placere imi aduc aminte de casetele pe care le inregistrai alaturi de poetii resiteni,iar eu la radio le ascultam , le bibileam si le pregateam pentru emisie.
Ma bucur din suflet sa te regasesc, de data asta virtual, dar neschimbat, si iti multumesc pentru ca de departe, de unde sunte acum, ma aduci in cuina la bunica mea, de acolo de unde am plecat...