8.03.2012

Recensământul conservelor pentru iarnă

Începe sezonul conservelor gospodăreşti aşezate pentru iarnă în cămară. Deja fierb cazanele cu bulion iar prima tură de castraveţi muraţi la soare deja a fost mâncată cu pofta celui doritor de trufanda.

Dar trebuie subliniat că pentru a avea conserve de calitate care să ţină peste iarnă până dincolo de Postul Paştelui e nevoie să respectaţi cu stricteţe anumite perioade în care ele să fie prelucrate şi conservate. Astfel:

Între Sfânta Mărie Mare şi Sfânta Mărie Mică, (15 August- 8 Septembrie) se fierbe bulionul şi sucul de roşii.

Între Sfânta Mărie Mică şi Vinerea Mare ( 8 Septembrie- 14 Octombrie) se murează castraveţii şi se pun la borcane zacusca, zarzavaturile pentru ciorbă, ardeii şi gogoşarii făcuţi pastă ori bulion De asemenea legumele marinate în oţet.

Între Vinerea Mare şi Sfântul Mihai (14 Octombrie-8 Noiembrie) se fac murăturile la butoi în saramură, ardeii umpluţi cu varză, pepenii muraţi. Se fierbe şi a doua tură de zacuscă se mai pot pune legume marinate în oţet, dar acestea se consumă primele, viaţa lor fiind mai scurtă.

Între Sfântul Mihai şi Sfântul Nicolae( 8 Noiembrie-6 Decembrie) se pune varza la murat şe culeg porumbele şi fructele de soc care au fost bătute de brumă, pentru a fierbe din ele siropuri energizante..

Respectând acest calendar bătrânesc veţi avea cel mai bun raport preţ calitate pentru conservele dumneavoastră -condiţionat fiind de abundenţa de pe piaţă la anumite momente, iar calitatea lor va fi ireproşabilă.

Reţeta săptămânii

Vorbind despre conservele de iarnă iar o reţetă de zacuscă simplă şi de efect:

Coaceţi pe grătarul din curte următoarele cantităţi de legume:

3kg. de ceapă cu tot cu coajă

3kg. de vinete cu tot cu coajă

3 kg. de dovlecel cu tot cu coajă

3kg. de gogoşari

3kg. de ardei gras

6kg. de roşii

250g. de usturoi cu tot cu coajă.

Aveţi grijă la copt focul să nu fie puternic, cojile legumelor nu trebuie să fie arse, ele vor prinde doar o culoare frumoasă şi vor fi moi până în miezul lor.

Cât sunt încă fierbinţi, muindu-vă degetele într-un bol cu apă şi cuburi de gheaţă, curăţaţi legumele de coji şi pieliţe şi lăsaţi-le să se odihnească pe masa de lucru. Să nu rămână părţi ori fragmente arse, care vor denatura culoarea preparatului şi vor da un gust amar. Probabil că veţi întâmpina greutăţi cu usturoiul şi ceapa coaptă cu care sunt sigur că nu aţi mai lucrat până acum. Vă recomand răbdare şi migală.

Când sunt aproape reci, toate legumele se toacă vârtos la cuţit pentru o mărunţire perfectă.

Într-o cratiţă încăpătoare cu fundul gros turnaţi doi litri de ulei şi puneţi toate legumele la călit. Asezonaţi din primul moment cu sare după gust, piper boabe, dafin, cimbru şi măghiran. Amestecaţi tot timpul în oală ca să nu se afume compoziţia şi controlaţi focul ca fierberea să fie înceată. Cam după un ceas şi jumătate, toate legumele se vor face pastă iar uleiul se va ridica deasupra. Zacusca e gata de pus în borcane şi de sterilizat, fie în cuptor fie în bain – marie. Gustul e delicios iar conţinutul de principii nutritive îi conferă statutul de aliment perfect pentru iernile geroase.

Un mic truc: pentru un gust mai bun la aceste cantitţi adăugaţi la fierbere 6 cuburi Knorr cu gust de găină. Zacusca va deveni o zacuscă la superlativ.

4 comentarii:

Dana spunea...

Promit ca incerc zacusca ta. Calendarul batranesc este de retinut.

www.panacris.ro spunea...

Zacusca e delicioasa, dar ptr mine fara cuburile Knorr!:D

Mirela spunea...

Nu stiam de calendar ,este foarte interesant cum totul se transpune in calendar,viata noastra,orice.Iar reteta de zacusta este de retunut si de incercat,pentru saptamana viitoare oa vem programata pe cea traditionala .

Uica Mihai spunea...

Dragii mei, calendarul pe care l-am făcut cunoscut ţine cont de preţuri în primul rând, acele perioade fiind cele de maximă producţie deci preţurile sunt convenabile, precum şi de media de temperaturi anuale care permit o bună reuşită a conservării. Am găsit acest calendar într-un Almanah al Satelor din 1931 şi urmându-i prescriţiile nu am dat grelş niciodată. Spre exemplu, eu şi acum mai am vază murată de anul trecut, în perfectă stare, gogonele şi conopidă în oţet şi ardei umpluţi cu varză.