4.22.2012

Tocăniţă de codobelc

Cel puţin la mine la Buziaş, Primăvara poartă o rochiţă cu dungi aiuristice. De dimineaţă un cer senin de peruzea, soarele ca un ochi de ou strălucitor pe cer (gălbenuş de găină de căsă), la prânzul cel mic, barbă surie de nori şi un vânt care a luat floarea merilor pe sus, după prânz din nou soare, o lumină îmbătătoare care m-a scos în grădină să mă îmbucur de verdele legumelor răsărite, spre seară o ploicică cu stropi de gheaţă iar acum, vântul îmi întoarce înapoi fumul de pe coş, fiindcă am aprins preventiv focurile în teracotă.
Primăvară zurlie zice Nemţoaica şi dă drumul la televizor să vadă în reluare Masterchef.
Primăvară cu bumbi, spun eu şi iau telecomanda. Pe Antena unu e un gimnastic şou parodie după Masterşef cu Petrişor Tănase şi Bendeac interpretând rolul lui Dinescu. Mă distrez puţin adică prea puţin şi îmi aduc aminte de toate datoriile mele.
Mai ales de o datorie mare pe care o am faţă de cititorii blogului care au crezut că sunt internat la casa de nebuni din Gătaia.
A fost doar o glumă, sunt eu nebun într-adevăr, dar nimeni nu are curajul să mă bage în cămaşă de forţă.
Poate şi pentru faptul că sunt un nebun paşnic care se manifestă doar gătind.
Şi ca să vă fac o demonstraţie, am să vă spun ce gătesc mâine, când am zi de filmare pentru TVR3:

CIORBĂ ŞI TOCĂNIŢĂ DE MELCI CODOBELCI

Încă de alaltăieri, după ploaie, am găsit umblând prin pădure o coşniţă de melci mari cât un pumnişor de copil şi i-am cules pre dânşii într-o coşniţă în care am aşezat iarbă prospătă de pe malul Timişului, frunze de salată verde şi pătrunjel verde.
Şi melcii - sunt cam o sută şi ceva de bucăţi potrivite, pe cei mici i-am trimis înapoi să mai crească- stau în pivniţă la răcoare, acuperiţi cu sită deasă.
O să-i scot mâine de acolo şi voi găti carnea lor de care tare mi-e dor.
Şi dacă nu aţi încercat niciodată bunătăţi de codobelc şi se cutremură carnea pe voi numai la gândul că îi aveţi în farfurie, ascultaţi de uica şi faceţi o încercare, că nu aveţi ce pierde, doar câteva ceasuri de trudă şi ceva grinţaiguri ieftine.
Dar ce e mai important o să vă spun de la început ca să ştiţi:
Melcii sunt buni să fie culeşi din pădure de prin frunzişuri umede de ploaie, şi mâncaţi pregătiţi în felurite chipuri, NUMAI ÎN LUNILE CARE AU ÎN NUMELE LOR LITERA R.
Adică Martie, Aprilie în primăvară şi Septembrie, Octombrie şi Noiembrie în toamnă.
Restul lunilor sunt plini de ouă şi de bale iar carnea lor este amară şi aţoasă.
Deci, dacă aţi umplut o traistă de melci, să îi puneţi într-o oală mare şi să turnaţi peste ei apă îndoită cu oţet. Şi să îi lăsaţi acolo un ceas.
Apoi să îi spălaţi în şapte ape ca să se cureţe bine şi să îi puneţi să clocotească un sfert de ceas în apă cu sare.
Şi o dată scoşi de acolo şi un strop răciţi, cu ghearele unei furculiţe să îi trageţi afară din cochilie.
O să vedeţi o bucată de carne vânătă cu o bilă neagră dedesupt şi un maţ vizibil. Acele două lucruri trebuie să le îndepărataţi cu un cuţit şi să vă rămână spre folosiinţă numai limba aceea de carnea, care cinstit vorbind nu are un aspect prea apetisant.
Dar vă asigur că e bunăăăă... ca la balamuc.
Şi toate bucăţile de melc trebuie din nou să le spălaţi în multe ape, ba chiar o dată să le frecaţi cu sare grunjoasă şi apoi din nou să le clătiţi ca să fie carnea curată şi fără urme de bale.
Şi acum, puteţi face mâncare ca din orice carne.
Bunăoară o ciorbă:
Căliţi ceapă, pătrunjel, păstârnac, morcov şi ţelină, toate date pe răzătoare, răsturnaţi şi melcii în oală ca să prindă doar uşor o rumeneală, cotropiţi toată călitura cu apă şi lăsaţi să fiarbă numai o jumăptate de ceas. Mirodeniile sunt sarea, piperul boabe şi două foi de dafin.
Separat frecaţi o ceaşcă de bulion cu o ceaşcă de smântână, o lingură de hrean ras şi turnaţi încropeala asta în oală când dă ultimul clocot. Dregeţi cu leuştean şi pătrunjel verde, mai acriţi cu un strop de lămâie şi seamănă cu ciorbiţa de pipote moldovenească.
Dar mai bună. Mult mai bună
Iar lângă ciorbă o tocăniţă:
Prăjiţi în ulei melcişorii ca să prindă rumeneală, scoteţi-i afară şi în locul lor puneţi doar câteva cubuleţe de slănină afumată, mai apoi să aveţi o basculantă întreagă de ceapă verde tocată mărunt pe care să o căliţi stropită cu sare şi piper, adăugaţi melcii rumeniţi, un stropişor de vin alb sec, o crenguţă de cimbru şi o lingură de bulion. Să fiarbă doar cât să scadă, fiindcă şi leguma şi carnea sunt fragede, şi serviţi cu mămăliguţă caldă şi cu smântână.
Bate la gust acei escargot pe care îi prepară francezii în cochilia lor.
Şi pe deasupra veţi înţelege că Uica Mihai e posedat de o nebunie frunoasă şi dulce.

POST SCRIPTUM
Dacă vă întrebaţi ce a fost cu toată acea nebunie despre extratereştrii, din ultimele şapte postări, cred că v-aţi prins:
A fost o provocare de la
http://blogalinitiative.ro/ nişte zărghiţi de care a început să îmi fie drag,
cu privire la o campanie de promovare a site-ului
pe care l-am studiat şi am fost impresionat:
varietate de titluri şi preţuri mai mici decât în librării. Plus metodele de plată şi de livrare, extrem de accesibile.
Acum campania s-a încheiat sper să nu mai prind crac de extraterestru în gădina mea, că nu ştiu ce aş fi în stare să fac !!!

4 comentarii:

simona jovanovich spunea...

sara buna Uico....imi permit sa.ti scriu-apropo de melci...sunt convinsa ca ii faina mancarica ta...o intamplare hazlie petrecuta pe cand mai eram acasa in Timisoara..am o prietena,Marika,destul de ,,traznita,, maritata cu un italian...erau in Tm si ne vorbim sa mergem la cimitirul evreiesc de pe Lipovei,la mormantul rabinului care face minuni...na,ajungem acolo...era aprilie...strangand pietre de pe jos sa punem pe mormantul cu pricina,vedem o multime de melci grasi,uriasi care se tarau printre si pe morminte...zice Marika,jaj,asta e minunat,tra sa le strangem is tare scumpe si aici uite cate se zbenguie...bine,de la cimitir???si ce are,le duc lu Stefano ca lui ii plac...am strans o punga de plastic tip maieu plina ochi...a doua zi,o intreb cum o fost cu melcii...ea i.o prajit in tigaie cu unt si i.o pus lu barbasu in farfurie...asta,cica,le gusta,le mananca ,apoi zice...tare bune au fost ciupercile astea,numa putin cam tari!:-D.....mutzam pt rabdare,noapce buna

Quarrier spunea...

Su racii sunt buni.Cand ne gatesti raci, ca vine mai si incep sa se poata manca?
Racii se mananca numai in lunile FARA LITERA R, adica , mai, iunie , iulie si august

pansy spunea...

Uico,m-am prins io ca e o manarie de-a ta cu extraterestrii! dar melcii imi plac tare.eu personal n-am gatit dar am mancat pe vremuri la carciuma fratilor Kivu !un aperitiv,tare bun,in cupe.Nu mai tin minte cum era,cu ceva sos si usturoi si unt.Au trecut mai 30 de ani de atunci si eram juna si nu ma interesa bucatareala melcilor ca nu aveam de unde sa iau melci .Dar tin minte ca tare ne-a placut.

pansy spunea...

pai racii proapeti se manaca tot in lunile cu r.Congelati,dupa ce au fost culesi in lunile cu r,se pot manca oricand.