3.15.2012

Lapte de bou

Probabil ştiţi cu toţii sau măcar aţi auzit de faimosul LAPTE DE BOU o mâncare de post din Podişul Transilvaniei, făcută mai ales prin Mărginimea Sibiului.
Nu e ceva complicat, se face doar o făină din seminţe de dovleac decojite şi prăjite niţel în cuptor, iar făina asta se fierbe în lapte sărat până se îngroaşe.
Se mănâncă alături de mămăligă caldă în post şi este deschizător de pofte şi ţine de cald stomacului.
Iar eu pregătindu-mă să plec la Iaşi unde are loc etapa Moldova a Campionatului Internaţional de Gătit în Aer Liber mi-am închipuit un meniu în care am prins şi o variantă proprie a Laptelui de bou, transformat după închipuirea mea.
Am făcut probă aseară şi mi-a ieşit ceva atât de bun, că doar un castronel m-am îndurat să îl dau Nemţoaicei, restul l-am mâncat eu.
Şi iată în premieră vă dau reţeta.
Am cumpărat seminţe decojite de bostan, de floarea soarelui şi arahide cu boia, câte două sute de grame din fiecare.
Şi le-am prăjit la foc iute în tigaie învârtind mereu cu linguroiul.
Iar la urmă le-am stins niţel cu apă fierbinte în care am amestecat sare, piper şi boia iute de ardei.
Iar seminţele astea le-am dat prin robotul de bucătărie până s-au făcut o pastă frumos mirositoare.
Şi într-o soteuză cu fundul gros am pus pasta asta şi am diluat-o cu lapte turnând câte puţin şi amestecând mereu. S-a făcut ceva mai subţirel decât aluatul de clătite şi între timp am avut pregătită o cană de smântână încinsă bine pe care am turnat-o peste fiertura asta. Şi s-a încropit Laptele de bou iar la urmă am adăugat puţin iaurt.
Şi separat am făcut o mămăligă vârtoasă am pus porţii în blid şi pe lângă am turnat laptele de bou.
Ştiţi cum a ieşit ?
Ca păsatul pe care dimneaţa în Cer la micul dejun, îl mănâncă Îngerii !

3 comentarii:

Catalin spunea...

Lapce de bic :)))

Mona spunea...

nu pot sa-mi dau seama daca-i la caterinca sau nu,dar citind m-am trezit ca-mi ploua-n gura :))
sa sti ca o sa stau cu "ochii pe tine"...cred ca esti un tip si cool si ...inteligent destul ca sa realizezi ce ti-ai propus. pacat ca nu ne putem intalni pe ...strada! ;)) salutari si BAFTA

Uica Mihai spunea...

Draga Mona, nu e nici un fel de caterinca, la Iasi, am prezentat aceasta reteta in cadrul campionatului de gatit si am luat cu ea o medalie de aur la sectia Creatie. Si nu vad de ce nu ne putem intalni, niciodata viata nu stii unde te duce ori te aduce.