3.30.2012

Apa noastră cea de toate zilele

Unul dintre prietenii mei virtuali, om dinamic şi de caracter, mi-a trimis ieri un e-mail capacitant. În sensul că a atins o problemă care de mult mă frământă.
Prietenul meu este CHINEZUL, adică http://chinezu.eu/ un blogger la fel de nebun ca mine (dacă nu chiar mai) şi la fel de implicat (dacă nu chiar mai). Nu faceţi confuzii, e la fel de chinez cum sunt eu cosmonaut, pe numele lui adevărat de ardelean Cristian China Birta, scrie şi se luptă pentru calitatea vieţii.
Este unul dintre sprijinitorii fervenţi a unui proiect numit LEGA APEI şi va invit sa faceţi şi voi o vizita pe http://www.legea-apei.ro/formular.html , citiţi textul de acolo şi votaţi. O facem pentru binele nostru, pentru copii noştri şi împotriva unor bandiţi care ne dau să bem tot felul de chestii ciudate şi fac bani pe buzunarul şi pe sănătatea noastră.
Şi acum să comentez puţin pe larg.
Vă aduceţi aminte, de pe vremea lui Ceauşescu de tristă amintire, că în magazinele noastre nu se găsea apă potabilă îmbuteliată. Erau câteva sorturi de apă minerală în sticle de sticlă şi enumăr, Buziaş, Borsec, Biborţeni, etc. Cumpăram borvizurile astea pentru şpriţ ori pentru un refreshment în zilele caniculae.
În rest, fraţii mei, beam apă de la robinet, găteam cu ea, iar băieţii care fugeau de gustul de clor, plecau cu damigene şi bidoane de plastic solid la izvoare naturale, la fântâni şi la alte surse de apă netratată.
După revoluţie au începat să apară pet-urile cu apă plată, cu apă mineralizată şi tot felul de chestii.
Românii scot acum bani grei din buzunare pentru apa de băut şi totul a devenit o afacere înebunitor de mare.
Se aruncă bandiţii să îmbutelieze apă chioară, pun etichete pompoase şi ne seacă de bani.
Nu contest dreptul fiecăruia de a-şi alege apa pe care o bea. Dar am pretenţia ca pe eticheta de pe sticlă să scrie neapărat despre toate elementele conţinute şi mai ales conţinutul de nitraţi.

Efectele nitratilor asupra starii de sanatate sunt in general o consecinta a transformarii rapide a acestora la nitriti (NO2-) in organismul uman. Nitritii reactioneaza cu hemoglobina pentru a produce methemoglobina (o forma a pigmentului care este incapabila de a transporta oxigenul). La adulti, aceasta este rapid redusa inapoi la oxihemoglobina. La copii pana la varsta de trei luni, oricum sistemul relevant de enzime este incomplet dezvoltat iar si methemoglobina formata poate sa creasca si sa se concretizeze intr-o potentiala stare clinica fatala cunoscuta sub forma de methemoglobinemie:

- cianoza intensa, difuza, cu nuante brune sau cenusii,
- colici,
- ameteli,
- greata,
- senzatie de sufocare.

De aceea vă invit să vă alăturaţi nouă în această campanie de strângere de semnături şi să deveniţi alături de Chniezul, de Uica, o pavăză pentru sănătatea noastră.

Şi vă mulţumesc şi vă felicit, aţi luat o hotărâre înţeleaptă.

Un comentariu:

Unknown spunea...

am votat pentru binele meu si al familiei! a celor din jurul meu!