5.08.2010

SEKELY GULAŞ CU PIEPT DE PORC



pentru şase unguroane flămânde-

Te duci şi târguieşti:
O kilă de piept de porc gras cu osul lui cu tot
O vază acră, căpăţână întreagă
Trei cepe mari sau chiar patru
Un morcov dulce şi un pătrunjel fraged
Făină albă ia mai multă să ai la îndemână
Vre-o două ouă
Ulei, sare, piper, boia dulce, chimion, măghiran, dafin, busuioc

Şi te poţi apuca de treabă. Pui carnea tăiată bucătoaie să se rumenească pe jumătate în ulei şi dacă îţi place coloarea ei, o scoţi afară pe un bliduţ şi în uleiul rămas căleşti ceapa tăiată la cuţit mărunt , morcovul şi rădăcina de pătrunjel. Adaugi acum sare, piper râşnit şi seminţele de chimion. Cînd încep legumele să steclească în ulei, pui varza tăiată felii groase de trei degete. Şi mai arunci în oală carnea şi pui apă din biu ca să iasă zeamă multă că fiertura se va îndesi cu găluşte.Acoperi cu capac laşi focul molcuţ şi vreme de un ceas îţi cauţi de treabă pe aiurea că gulaşul are mersului şi nu trebuie să îl deochi.
Ei şi când te întorci, te apuci să frămânţi găluştele care se fac cam aşa: frămânţi cu lingura de lemn într-o strachină, o litruţă de făină, un ştamplu de ulei şi două ouă. Mai pui sare şi dacă ai şi un cubuleş de unt, şi mai bine.Şi dacă ai frământat aluatul trebuie să fie mai gros decât aluatul de clătite şi mai subţire decât cel de pâine. Cel mai bine seamănă el cu scrobul de făcut jumere păcurăreşti, dacă ştiţi ce-s alea: dacă nu vă povestesc eu o dată că nu mă doare gura.
Şi rupeţi cu marginea lingurii găluşchiţe mici din strachină şi le aruncaţi în fiertura care clocoteşte şi când atţi gătat tot aluatul, puteţi dă puneţi în oală dafin, busuioc şi măgiran. Şi cu capacul pe oală lăsaţi să mai fiarbă cam cinci minute să se umfle găluşchiţele. Între timp tu trebuie să prăjeşti trei linguri mari de boia în tigaia cu mult ulei şi răstorni prăjeala în oală şi mai ai răbdare preţ de o ţigare de tutun, după care poţi să scoţi cu caucul al mare în blid şi să înfuleci şi nu uita ca din când în când să mai răsufli.

3 comentarii:

ungureanu_petre@yahoo.com spunea...

intamplator am dat de tine, emisiunile tale, am cautat cat mai multe elemente lagate de tine pe net. scuze de adresare pers 1. adresare pers 1 pt ca tu reprezinti pt mine un loc 1, tu ai devenit un memebru al familiei mele, si fara voia mea mai cucerit si ai devenit prietenul meu virtual de suflet. aaa sa nu uit! am 61 ani. sunt regatean get beget si sunt fermecat de limbajul local, regional, pe care tu cu mult talent il propovaduiesti. vezi: pazanare, cuina,UICA,ETC, care pe mine ma fascineaza si imi trezesc un soi de respect pe care l-am mai avut in copilarie, citind legendele olimpului. in concluzie, te felicit sincer, (sincer), pentru ceea ce faci si tare as vrea sa te cunosc personal. cand treci prin buzau suna-ma. am un vin bun. zau! nr. tel. 0744806859.

ungureanu_petre@yahoo.com spunea...

intamplator am dat de tine, emisiunile tale, am cautat cat mai multe elemente lagate de tine pe net. scuze de adresare pers 1. adresare pers 1 pt ca tu reprezinti pt mine un loc 1, tu ai devenit un memebru al familiei mele, si fara voia mea mai cucerit si ai devenit prietenul meu virtual de suflet. aaa sa nu uit! am 61 ani. sunt regatean get beget si sunt fermecat de limbajul local, regional, pe care tu cu mult talent il propovaduiesti. vezi: pazanare, cuina,UICA,ETC, care pe mine ma fascineaza si imi trezesc un soi de respect pe care l-am mai avut in copilarie, citind legendele olimpului. in concluzie, te felicit sincer, (sincer), pentru ceea ce faci si tare as vrea sa te cunosc personal. cand treci prin buzau suna-ma. am un vin bun. zau! nr. tel. 0744806859.

ungureanu_petre@yahoo.com spunea...

intamplator am dat de tine, emisiunile tale, am cautat cat mai multe elemente lagate de tine pe net. scuze de adresare pers 1. adresare pers 1 pt ca tu reprezinti pt mine un loc 1, tu ai devenit un memebru al familiei mele, si fara voia mea mai cucerit si ai devenit prietenul meu virtual de suflet. aaa sa nu uit! am 61 ani. sunt regatean get beget si sunt fermecat de limbajul local, regional, pe care tu cu mult talent il propovaduiesti. vezi: pazanare, cuina,UICA,ETC, care pe mine ma fascineaza si imi trezesc un soi de respect pe care l-am mai avut in copilarie, citind legendele olimpului. in concluzie, te felicit sincer, (sincer), pentru ceea ce faci si tare as vrea sa te cunosc personal. cand treci prin buzau suna-ma. am un vin bun. zau! nr. tel. 0744806859.