5.08.2010

MIXT GRILL CA ÎN GURA OBORULUI



- pentru toată familia lui NOE de pe arcă –


Ceafă de porc cam două kile
Cotlet aşijderea, din partea cu carne albă şi fină
Un pui sadea pe care l-ai crăpat în patru
Muşchiuleţul de vită cât îi el de lung
O pulpă de berbecuţ dacă e la îndemână, fără să o cureţi de seu şi pieliţe
Metrul acela de cârnaţi proaspeţi zişi şi patricieni, pe care l-a ascuns măcelarul supt tejghea pentru sufleţelul lui
Mai poţi adăuga niscaiva coastă de por cu osul lung că dulce ca osul ronţăit,nu e nici o carne de pe lume, ceva piept de viţel tăiat felii groase şi mai alte cărnuri.

Şi toate cărnurile astea în afară de cârnaţi, care numai opăriţii bine se cuvin înainte de a-i pune la pârporă pe grătar, vin pregătite de pe o zi pe alta după cum urmează.
Întocmeşti o salţă din ulei de măsline îndoit cu vin sec şi tare, roşu fireşte, un pahar mare de oţet de mere, sare multă că sarea dă gust, piper râşnit gros, şi alb şi negru, cimbru uscat fărâmat în pumni, câteva foi de dafin aşişderea, făină de muştar, usturoi fără milă numai zdrobit cu fundul lingurii pe tocător, un ardei iute, sau chiar doi, nişte scorţişoară bine pisată,doar un dram de zahăr şi boia roşă cu mână spartă.
ŞI iei fiecare bucată de carne şi o ungi cu salţa asta şi pui bucăţile înghesuite bine în trochiţa de lemn de la bunica, sau dacă eşti venetic şi stai la oraş într- un lighean de plastic, şi toate cărnurile să se atingă şi să se astruce una pe alta şi nemernicele să stea aşa o zi şi-o noapte date la rece şi coperite cu o ştergură de in care nu le lasă să răsufle aromele lor.
Şi a doua zi încingi bine grătarul şi dacă l-ai făcut cu lemn de fag şi ai mai aruncat deasupra neşte curpeni de viţă, pui cărnurile să se frigă la foc iute şi pe jeratic arunci tot timpu cimbru uscat şi pătrunjel verde ca să dea un fum de gust şi stropeşte cărnurile şi focul cu măturiţa înmuiată într-un mujdei lung şi tulbure.
Carnea va avea o glazură pe focul ei de parcă e prăjitură în galantar de cofetărie iar toţi câinii din cartier se vor paradi de alea mirosuri.
Şi îţi spun eu, personal, că oricâtă carne ai frige pe grătar, tot va fi puţină…

Niciun comentariu: