5.22.2010

KETCHUP DE CORCODUŞE


Ehei copii şi fete, iaca mai o ţâră şi se coace corcoduşul, prunul săracului, cu poame dulci şi împarfumate. O să vezi copii cum umblă cu genunchii juliţi şi sânu plin, de-o să-i bată mama la lor ca la Verdun.
Dar mă zăuit de ce vreau să vă învăţ, cum să vă faceţi un ketchup mai bun decât ăla de la sticlă, şi pe deasupra de trei ori mai ieftin.
Numai că îi musai să vă urcaţi în corcoduş. şi dacă vă bate mama voastră, Uica nu are nici o vină.
Pune aşadar o oală de zece litre pe foc şi în ea pe trisferturi corcoduşe bine coapte,nu contează dacă-s din alea galbene, vânăte ori roşii. Sănătoase să fie şi cu carnea coaptă. Şi apă peste ele, căt să le cotroape(acopere) de două degete şi o lingură de sare. Şi să dea corcoduşele în clocot vre-o zece minuturi sau chiar mai mult ca să se spulbere şi să cadă de pe os.
Şi-atunci trebuie să le dai prin sită ca să te scapi de pieliţe şi sămburi.
Iar pulpa curată de corcoduşă, o mai pui să fiarbă la foc moale, amestecând mereu.
Şi ca să îi dai gust pui într-o ciganie (tigaie) să se călească în oloi (ulei) patru cepe mari, doi morcovi, o rădăcină de ţelină, toate date pe răzătoarea a mică. Şi mai adaugi usturoi după cât te îndură inima şi stomacul iar călitura stropită bine cu boia roşă de ardei ca să dea coloare faină, o pui să fiarbă în oală şi mai adaugi mirodenii după cum se ştie:
-boabe de piper
-dafin mult
-cimbru sau oregană
-o creangă de busuioc verde sau uscat.
Şi mai dregi la urmă cu oţet curat de strugure sau de măr, ţucăr(zahăr) sau miere şi o potriveşti din gust.
Şi dacă o mai strecori o dată, poţi să o tragi la sticle ca pe bulion şi aşişderea să o pui la bainmarie.
Şi te ţine un an şi pe cuvântul meu că e mai bună la gust decât Tomy şi n-are E-uri şi bâzbâcuri şi e şi ca leac pentru beţâcii ca mine, că e bună să o bei a doua zi, când se învârte cuina cu tine şi ţi-e sufletul liştav(lihnit).

Un comentariu:

MERKAVA spunea...

Uico, drago, amuş am văzut că m-ai "călcat"! Mulţam fain şî tare m-is paka-paka că ai făcut-o! După cum vezi, limbajul e cel de dincolo de Prut, şi nu numai! Aici şi cognacul e înşelător: kvintul, că-i făcut în transnistria! Mulţam de mesaj. Ai dreptate, am îmbătrînit, nu mă mai ţin balamalele, dar încerc să nu mă las! Dă-i bătaie!