12.22.2012

Bradul de Crăciun

Acum doi ani, filmând emisiunea de Crăciun, am împodobit cu Veronica, la ea în bucătărie, un brad, numai cu cârnaţi şi prospături de porc: caltaboşi năduşiţi, sângerete înfuriat, tobe leneşte şi ciozvârte mari de jambon.
Anul acesta, nu am nici măcar brad.
O să revăd în seara de ajun emsiunea şi o să îmi aduc aminte despre ce frumos era anţărţ.
Chiar dacă nu am brad, mi-e plin frigiderul şi şpaiţul de bunătăţi despre care nu vă mai povestesc.
Fiindcă mi-e milă.
Toată noaptea am făcut piftii, astăzi am zi mare de târg la Timişoara unde sunt cu taraba în Piaţa Operei şi vă dau cuvântul meu că îmi duhneşte şi sufletul a cotoroage.
Că am trebuit să gust din fiecare tranşă ca să potrivesc aromele şi mai luându-mă cu una, cu alta, am înfulecat cât pentru trei crăciunuri.
Mi-au ieşit aşa de bune domnule, că îmi pare rău să le vând.
Dar o să îmi calc pe suflet...
Acum, că veni vorba, să vă dau reţeta mea pe care dacă o exersaţi njişte ani la rând, o să vă iasă:
COTOROAGE NOBILE

Pune să fiarbă trei litri de apă, cu un păhărel de vin alb sec, zeama de la o lămâie şi trei linguri de oţet. Adaugă o lingură cu vârf de sare, o linguriţă cu boabe de piper, trei foi de dafin şi o crenguţă de cimbru.
Acum mai ai nevoie de două picioare crude de porc, unul afumat, un os de la capul pieptului porcului, care dă dulceaţă, o mână de şorici şi fierbe totul trei ceasuri.
Scoate cărnurile să se răcească, strecoară zeama de două ori şi las-o să se răcească.
Dacă s-a închegat, curăţă cu lingura stratul de untură de deasupra, mai încălzăşte piftia până la 40 de grade şi toarn-o cu polonicul în castroane adânci. Iar în zeama aia clară, pune bucăţi din carnea fiartă. În trei ore, la frigul de afară, piftia se încheagă frumos şi nu mai trebuie decât să îi faci un obraz de boia dulce şi câteva benghiuri de piper.
Şi separat să ai mujdei şi hrean pentru pofticioşi, inimi de varză acră şi rachiu fiert.
Şi sănătate !!!
 ŞI NU UITAŢI !!!

Dacă doriţi o carte de la Uica Mihai, cu autograf bine înţeles, comandaţi la e-mail:
uica.mihai@gmail.com

Volumul are 128 de pagini şi este însoţit de un CD pe care găsiţi cartea în format electronic pentru tabletă, smartphone, kindle etc, precum şi încă o carte de bucate numită
REŢETE CU....
-10 EMISIUNI RADIOFONICE ÎN GRAI BĂNĂŢEAN
-UN VOLUM DE POEZIE
-UN VOLUM DE PROZE NOSTALGICE ŞI SATIRICE
Preţul unui volum este de 28 lei inclusiv taxele poştale iar plata se face prin ramburs.
Vă rog să specificaţi în e-mail NUMELE INTEGRAL AL PERSOANEI CĂREIA ÎI ADRESEZ AUTOGRAFUL, ADRESA ŞI CODUL POŞTAL !

4 comentarii:

virusverbalis spunea...

Sarbatori fericite si La Multi Ani! :))

Rita Oarga spunea...

Cred ca va e greu sa va despartiti de asa bunatate.
In familia noastra e cea mai apreciata mancare de iarna.
Va doresc Craciun fericit, multa sanatate si intelegere.

ADINA spunea...

LA MULTI ANI, UICA!

apa alcalina ionizata spunea...

Imi place reteta ta,nu o pot refuza.