3.25.2012

Duminica urzicilor

Am fost ieri pe malul Timişului într-o lungă plimbare ca să culeg urzici pentru o fiertură miracol, care pune sângele în mişcare şi te curăţă de tot veninul iernii.
Şi râul curgea învolburat şi bolborosea amarnic, nici nu a vrut să mă bage în seamă. Erau apele sale tulburi de la şuvoaiele de zăpadă topită de sus de la munte şi am înţeles că Timişul e tare supărat pe mine fiindcă nu i-am mai călcat malurile de astă-toamnă-hăt.
Şi casă îl îmbunez, m-am descălţat şi mi-am băgat picioarele până la pulpe în unda lui.
Şi dintr-o dată apa sa s-a liniştit şi s-a făcut mângâiere frăţească, iar mie mi-au pierit toate durerile din trup, că tare mai sunt chinuit de reumatismele bătrâneţii.
Şi am rămas multă vreme acolo, aşezat pe un bolovan pripit de soare, stăteam doi fraţi, unul mai mare şi unul mai mic, ca la o întâlnire de taină.
Şi multă pace era în văzduh şi în inima mea.
Eh!!!
Apoi am cules urzicile, capişoane mici de un verde venin doar cu câte patru frunze plăpânde. E vremea în care ele încă nu muşcă amarnic de piele şi când le frângi curge din ele verde, un sânge străvechi.
Şi acum am pus urzicile să fiarbă pentru mâncarea de prânz şi iată cum să faceţi şi voi dacă vi-aţi umplut o trăistuţă cu aurul acesta verde.
Căleşte o ceapă, un morcov şi o rădăcină de pătrunjel, toate tăiate julien. Şi dă-i doar un strop de sare pe ele şi ceva piper şi apoi să le priveghezi până devin sticloase.
Iar între timp să ai urzicile pregătite, adică alese şi bine spălate şi să le arunci în oală peste acea călitură, şi repede-repede să le stingi cu apă clocotită.
Să nu fiarbă ele mult, doar o jumătate de ceas, apoi să torni în fiertură o mână de făină de mălai în ploaie şi vârtos să amesteci ca să se încropească mai mult un păsat decât o zeamă. Şi la sfârşit să torni un mujdei subţire în oală şi să presari pătrunjel verde.
În blid să ai şi mămăligă fierbinte şi fiertura aceasta să o însoţeşti cu ardei iute din acela care face să ţi se scoale părul în creştet şi să nu ai lângă băutură beţivă, ci numai apă limpede de la izvor, ori cum e la voi la oraş, din aia plată din bidon.
Şi iaca, ultimul duh al iernii a pierit !

Un comentariu:

http://prajituricisialtedulciuri.wordpress.com/ spunea...

Tot sa citesti si sa visezi la duhuri. Cat despre urzici, ce sa zic , ma declar fana lor.